Zdravé snídaně: jak začít den výživně a chutně

Začneme základními otázkami

Všechno to začíná, jak se probudíte. Otevřete oči, a už přemýšlíte, co by to dnes mohlo být k snídani, že ano? A je to důležitá otázka, protože tenhle první obrok má na vás vliv nejen po celé dopoledne, ale i na vaši náladu a energii pro zbytek dne. Není tomu tak dávno, co jsem sama stávala každé ráno před otevřenou lednicí a s hlavou plnou otázek. Měla bych jíst něco s karbohydráty nebo tuky? Je lepší ovoce, nebo snad proteiny? A co takhle všechno dohromady? Kdysi jsem věřila, že jíst musím pouze celozrnný chleba s avokádem, ale pochopila jsem, že klíčem je pestrost a vyváženost. A dokonce jsem si vyzkoušela, že si můžu dopřát i trochu té sladkosti, pokud to nezvrhnu do excesu. V dnešním článku se s vámi podělím o několik skvělých a zdravých snídaňových tipů, které jsou nejen chutné, ale také vám dodají energii a pomohou začít den správnou nohou. Uvidíte, že zdravé snídaně může být také lahodná a rozhodně nemusí být monotónní.

Ranní porce energie s ovesnými vločkami

Je známo, že ovesné vločky jsou skutečným základem většiny zdravých snídaní. Proč? Jsou plné komplexních karbohydrátů, které dodají tělu postupnou energii, a navíc jsou bohaté na vlákninu, což je přísadou pro dobré trávení. Hrnek ovesných vloček s teplým rostlinným mlékem a lžící medu nebo javorového sirupu může být skvělým začátkem dne. Přidání oříšků, semínek nebo třeba čerstvého ovoce pak jídlo obohatí o důležité vitamíny a minerály. Ale nezapomeňte, variace je klíčem – zkuste pohanku, amarant nebo quinou místo ovesných vloček a uvidíte, že brzy objevíte nové chutě, které k snídani zamilujete. A když to chci udělat opravdu zajímavé, přidám do směsi i trochu kakaa nebo sušeného ovoce. Vychutnejte si to jako klidný start do dne nebo si ho přichystejte na go ve formě overnight oats.

Proteinová bomba ve vajíčkové podobě

Vejce jsou další superhrdinou ranních stolů. Nízkokalorický a přitom vysokoživný poklad, který se dá připravit tolikrát jinak, že byste snad mohli vydat kuchařku pouze o vajíčkových snídaních. Mají být míchaná, na hniličku, natvrdo, nebo snad po benediktsku? Pro mě je každé ráno jako malá výzva a vejce se stávají plátnem mé gastronomické kreativity. Trochu zeleniny jako jsou špenát, rajčata, papriky nebo třeba cibule promění tohle jídlo v nádherně vyváženou snídani. Navíc si můžete tímto způsobem snadno připravit jídlo například s přidanou fetou nebo sýrem a začít den opravdu chutně. A pokud mám chuť na extra porci bílkovin, přidám kousíček libového masa nebo trochu tuňáka. Je to tak jednoduché a stále nové – vejce opravdu nikdy nezklamou.

Smoothie a šťávy - vitamínový zázrak v poháru

Přiznám se, že někdy jsem líná a chuť na snídani moc nemám. A právě pro tyhle dny je úžasné smoothie nebo čerstvě vymačkaná šťáva. Pro mě je to jak kouzelná elixír – naskládám do mixéru všechno dobré, co najdu doma, trochu tekutiny a za pár vteřin mám před sebou snídani plnou vitamínů, minerálů a dalších látek, které tělo potřebuje k tomu, aby bylo šťastné. Banány pro sladkost, maliny pro šmrnc, špenát pro zeleň a semínka pro výživu - a voilà! Když se cítím extra experimentálně, přihodím i trochu kurkumy nebo zázvoru pro ten správný kop. A nezapomeňte na avokádo, které dodává jemnost a zároveň zdravé tuky. Takto připravené smoothie vás může doprovázet na cestu do práce nebo posloužit jako rychlé občerstvení po ranní sportovní aktivitě.

Lžíce bílého jogurtu, křupavá granola a svěží ovoce

Další skvělou alternativou, která se mi osvědčila jako rychlá, výživná a variabilní, je snídani založené na kvalitním bílém jogurtu. Bílý jogurt je nejen zdrojem vápníku a probiotik, ale také perfektní „plátno“, na kterém můžete kreativně skládat různé doplňky. Mám ráda, když je moje snídaně křupavá, takže do něj přidávám domácí granolu, což je také úžasný způsob, jak zapojit do vaření děti - oni si mohou sami vybrat, co do jejich granoly chtějí. A abych nezapomněla, čerstvé ovoce! Borůvky, jahody, kiwi - cokoliv, co máte rádi a co vám udělá radost oku i jazyku. A když jsem skutečně ve squeeze, tak si jogurt jednoduše naliji do skleničky, pokápu medem a posypu sekanými ořechy a s sebou si vezmu nějaký ten kousek ovoce. Jde o skvělou snídani, kterou si můžu dát i na zastávce autobusu, když jsem zase jednou nestíhala.

Avokádový toast - zelené zlato na talíři

Možná je to klišé, ale já prostě miluji avokádo na toastu. Osvěžující a krémové avokádo posypané solí, pepřem a trochou chilli je po ránu jako balzám na duši. A když už jsme u toho, je to také balzámem pro naše srdce, protože avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny. Já osobně nedám dopustit na kvalitní celozrnný chléb, který je toasty pevnou oporou. A o tomhle bych mohla mluvit hodinu - jakým způsobem lze avokádové toast vylepšovat! Pojďme to zkusit s vejcem, s rajčaty nebo s rukolou a fetou, a pokud to má být opravdu gurmánský zážitek, přidejte pár kapek balzamikova sirupu nebo trochu tahini. Dám ruku do ohně za to, že po takovém avokádovém toastu začnete den o něco šťastněji!

Chia pudink - sladká indulgence bez výčitek

Chia semínka jsou taková malá zázračná loďka, plující na vlnách zdravé výživy. Á, ta doba, kdy jsem je objevila, byla jak osvěžující deštík v parném létě. A víte o tom, že jediné, co musíte udělat, je nechat je nabobtnat v rostlinném mléce nebo třeba v kokosové vodě přes noc a ráno máte připravený chia pudink, který jde doladit podle vaší aktuální chuti. Občas to přeženu (v dobrém) a do směsi přidám ještě kakaový prášek pro čokoládovou verzi, nebo mango a kokos pro tu tropickou. No a než se vůbec rozkoukám, už si lžičkou rýpu do skleničky s nebesky lahodným pudinkem, který mě zasycuje a zároveň střeží mé srdce a váhu. A když si připravíte větší dávku, máte zároveň skvělé svačinky na další dny. Tato snídaně je opravdu jednoduchá a šikovná, obzvlášť když ráno nechcete trávit čas u plotny.

Bezlepkové a vegetariánské snídaně

Věnuji se také bezlepkovým a vegetariánským variantám snídaně, protože si myslím, že každý má právo na chutný a zdravý start do dne, ať již má jakoukoliv dietní restrikci nebo preferenci. Například, bezlepkový chléb s hummusem a zeleninou je moje oblíbená kombinace, která spojuje chuť, nutriční hodnotu a snadnou přípravu. Ráno si ho jen rychle namazu, pokladu vrstvičkou oblíbené zeleniny a snídaně je na světě! A vegetariánům doporučuji třeba tofu scramble, které je vynikající alternativou k vajíčkům a je přitom plné proteinů a možností, jak ho obohatit o další chutě a textury. Přidejte česnek, cibuli, papriku, cherry rajčata a máte dokonalý ranní pokrm, který vám dodá potřebné živiny a zároveň vás potěší svou chuťovou plností. A když máte chuť na sladkou variantu, zkuste třeba bezlepkové palačinky, které se dají připravit s různými moukami, jako je kokosová nebo mandlová, a naplnit ovocem či oříškovými máslami.

Křupavá topinka s nátierkami a kvalitními salámy

Ano, často slyšíme o tom, že bychom si měli dávat pozor na množství soli a tuků v naší stravě, ale já jsem zastáncem toho, že všeho s mírou. A takhle si občas dopřeji křížem krážem křupavou topinku s kvalitními salámy, ať už se jedná o pravý šunku nebo kvalitní pečený bůček. A k tomu nějaký ten zelený list – ledový salát nebo baby špenát pro větší svěžest – a už je svět zase o něco lepší. A k téhle snídani patří i nátierky - od humusu po pomazánky z luštěnin až po domácí sýrové pomazánky s bylinkami. Vždycky se jedná o vyváženou formu, kde mohu ovládat složení nátierky a mít tak pod kontrolou příjem tuků a přidaných látek. A to přece

Napsat komentář

Odeslat komentář